Tweedaagse kruidencursus Natuurlijk Zeker

“Ik heb met veel plezier deelgenomen aan de tweedaagse kruidencursus van Natuurlijk Zeker.  Ik heb in korte tijd onwijs veel geleerd over de verschillende toepassingen van wilde planten, een handige basis om thuis mee aan de slag te gaan!”

Sluit jij je aan bij onze +50 tevreden cursisten?

kruidencursus Natuurlijk Zeker
kruidencursus Natuurlijk Zeker

Beschrijving

In de natuur groeien veel eetbare en heilzame planten. Maar waar groeien ze precies? Hoe kan je ze herkennen? En wat kan je ervan maken? Tijdens de tweedaagse kruidencursus laat ik je kennismaken met de vaak vergeten werking van wilde kruiden. In de ochtenden maken we een wildplukwandeling in de natuur waarbij je uitleg krijgt over de medicinale, culinaire en cosmetische eigenschappen van planten die we onderweg tegenkomen. In de middag verwerken we de in het wild geplukte planten in verschillende bereidingen. Je gaat naar huis met een 5-tal zelfgemaakte producten en een hele berg kennis over kruiden en kruidenbereidingen, zoals tincturen, oliemaceraten, decocten, infusies en zalven. Het is een stoomcursus waarin kennis gecombineerd wordt met zelf maken en – proeven. Een aanrader voor wie meer in, met en van de natuur wil leven!

Wat gaan we doen?

Op de eerste ochtend trekken we de wandelschoenen aan en gaan op wildpluktocht in de natuur. Onderweg maak je kennis met allerlei nuttige planten en hun medicinale, culinaire en cosmetische eigenschappen. Met oog voor duurzaamheid en met liefde voor de planten en hun omgeving worden een aantal planten geplukt. Na de lunch word je ondergedompeld in de wereld van tincturen, oliemaceraten,decocten en infusies en maak je een aantal fascinerende kruidenextracten en -bereidingen.

Wat dacht je van:

 • je eigen oliemaceraat als basis voor je eigen gemaakte zalf
 • een culinaire olie
 • een welzijn ondersteunende tinctuur (bijvoorbeeld voor de luchtwegen, ter ontspanning of ter ondersteuning van de spijsvertering)
 • een heerlijke wilde kruiden pesto
 • een verrukkelijke azijn voor in een vinaigrette?

Alles zelfgeplukt én zelfgemaakt!

Op de tweede dag gaan we in de ochtend eerst op wildpluktocht, waarbij we ingrediënten verzamelen voor het klaarmaken van een wildpluklunch (stokbrood met pesto, salade & soep). Na de lunch maken we de zalf van het oliemaceraat die we tijdens de eerste dag gemaakt hebben.

De kruidentochten gaan door, weer of geen weer. Uiteraard gaan we ervan uit dat het twee schitterende voorjaarsdagen worden met stralende zon en fris lentegroen. Zelf neem je een schaar, notieboekje en pen, gepast schoeisel en kleding, een fototoestel mee en veel zin om er twee gezellige en leerzame dagen van te maken.

Wat is inbegrepen in de prijs?

 • Alle ingrediënten voor het maken van de kruidenproducten
 • Alle verpakkingen (potjes, flesjes….)
 • Minstens 5 culinaire, cosmetische en medicinale kruidenproducten die je mee naar huis kunt nemen
 • Héél véél kennis, inclusief het boek eetbare wilde planten, 200 soorten herkennen en gebruiken (mocht je dit al hebben, dan wordt dit met de prijs verrekend)
 • Twee vegetarische lunches
 • Koffie, onbeperkt (kruiden)thee en iets lekkers

Voor wie is deze kruidencursus?

De kruidencursus is geschikt voor natuurliefhebbers, wandelaars, wildplukkers, kruidenliefhebbers, creatievelingen, kruidenkenners in wording en mindful people. Kortom: iedereen die iets heeft met natuur, planten, duurzaamheid, mindfulness, creativiteit en genieten. WEES WELKOM!

Wat heb je eraan?

Je wordt meegenomen op een boeiende reis waarin je met andere ogen en met meer respect leert kijken naar de natuur, je omgeving en het plantenrijk. Je leert kruiden op andere manieren bereiden dan alleen als smaakmaker in gerechten en gaat naar huis met een berg kennis en vaardigheden met betrekking tot de cosmetische, culinaire en medicinale werking van vaak vergeten kruiden. De cursus stelt je in staat om zelf thuis op een duurzame manier aan de slag te gaan met wat de omgeving (gratis) te bieden heeft. Zo bespaar je geld en weet je precies wat er in je producten zit. Daarnaast biedt de cursus ontspanning en echt een moment voor jezelf. Genieten, denken en doen met kruiden!

Praktische informatie

Wat kost het?

De prijs, alles inclusief, is 175,00 EUR. Het gaat door bij minstens 6 inschrijvingen. Je kunt alleen inschrijven voor BEIDE dagen, NIET voor een losse dag. Er is plaats voor maximaal 12 mensen.

Waar, wanneer en hoe laat?

De eerste tweedaagse kruidencursus is gepland in het Voedselbos Valckesteyn in Poortugaal en het atelier bij de ijsbaan in Poortugaal. De cursus is op zondag 30 april en zaterdag 20 mei 2023 van 10.00-15.00 uur.
Enige van onze

Laatste Projecten

Bij onze visie past het delen van onze passie voor de natuur met geïnteresseerden. Wij doen dat dan ook graag. Zo geven wij educatieve rondleidingen aan scholen, instanties en bedrijven. Ook worden er regelmatig wildpluk wandelingen, workshops, proeverijen en kookdemonstraties georganiseerd. Neem nu vrijblijvend contact op om naar de mogelijkheden te informeren.