Fire cider maken
Geschatte leestijd: 4 minuten, door J.M. Stivaktas – Homburg, oktober 2024
Dit is een recept om fire cider te maken. Fire cider is een geweldige boost voor je immuunsysteem in de herfst en winter.
De herfst is weer begonnen. Het weer wordt guurder en de weerstand wordt op de proef gesteld. Fire cider is een beproefde kruidenremedie ter ondersteuning van je immuunsysteem in de Herfst en de Winter. In het onderstaande recept van fire cider worden ingrediënten gebruikt die:
verkoudheidsymptomen kunnen verlichten (verlichting)
het immuunsysteem een boost kunnen geven (preventie)
Wat zit er in?
Gember heeft een antivirale werking en balanceert het immuunsysteem
Kurkuma is een krachtige ontstekingsremmer
Rozemarijn is goed voor de doorbloeding, is slijmoplossend en is algemeen versterkend voor het immuunsysteem
Astragalus is een medicinale wortel die het immuunsysteem ondersteunt. Het is een goed prebioticum en een bron van selenium. Selenium verlaagt de hoeveelheid ontstekingsbevorderende stofjes in het lichaam
Knoflook verbetert de werking van het immuunsysteem en bevat zwavel, wat een belangrijke bouwsteen is voor glutathion in het lichaam. Glutathion is de vuilniswagen – de antioxidant – die stoffen afvoert die ons lichaam kunnen schaden. Knoflook werkt antibiotisch en ontsmettend
Kaneel heeft een antivirale werking
Vers vlierblad heeft een sterke antivirale en antibiotische werking (optioneel in het seizoen)
Hibiscus is rijk aan vitamine C en heeft antivirale eigenschappen (ook verkrijgbaar via Pit en Pit)
Chilipeper is ontstekingsremmend, is goed voor de doorbloeding, verlicht verkoudheid- en sinusproblemen en doordat het rijk is aan vit A en C, beide krachtige antioxidanten, kan het bijdragen tot de versterking van het immuunsysteem
Hoe maak je het?
10-15 gekneusde knoflooktenen
1 ui in stukjes
1 kop gember in stukjes
2 takjes rozemarijn
½ kop kurkuma in stukjes
3 el gedroogde astragalus
5 kaneelstokjes
1 kop gedroogde hibiscusbloemen
1 chilipeper in stukjes
1 el zwarte peperbolletjes
1 citroen, inclusief schil, in stukjes
Appelciderazijn
½ kop rauwe, biologische honing (of naar smaak).
Doe alle kruiden in een grote weckpot. Overgiet het geheel met appelciderazijn tot alles onder staat. Gebruik liever geen metalen deksel, want de azijn kan het metaal aantasten. Schud het goed door elkaar en laat het 2-4 weken trekken op een koele en donkere plek. Zeef de plantendelen door een kaasdoek, wring alle sappen eruit en giet de gearomatiseerde azijn in een schone fles. Voeg de honing toe (naar smaak) en roer tot het opgelost is.
De smaak is scherp, zoet en zurig. Neem elke ochtend een eetlepel in ter versterking van het immuunsysteem en ter preventie van ziekte. Verdriedubbel de hoeveelheid als je een verkoudheid voelt opkomen. Je kunt de fire cider ook toevoegen aan groentesappen of smoothies of als smaakmaker in een salade.
Kan je niet wachten om zelf aan de slag te gaan om je eigen kruidenbereidingen te maken en ben je geïnteresseerd in kruidengeneeskunde? Kijk dan eens op onze website bij de kruidencursus!