Tweedaagse kruidencursus
Maak kennis met de vaak vergeten werking van wilde kruiden tijdens de Tweedaagse kruidencursus van Natuurlijk zeker; zien, ruiken, voelen, proeven!
Samenvatting tweedaagse cursus
2 verschillende soorten landschap |
25 verschillende eetbare planten leren herkennen. Je ontvangt na afloop per dag een lijst met de meest voorkomende vondsten |
Voor iedereen geschikt, geen voorkennis nodig |
Theorie van het wildplukken inclusief de veiligheid en materiaalgebruik |
Hoe determineer je? Herkennen aan de hand van eigenschappen van de plant |
Elke cursusdag een leuke quiz om de opgedane kennis te herhalen en te toetsen |
Wat kan je zoal bereiden met je wild geplukte kruiden? Je gaat zelf aan de slag en maakt 5 kruidenbereidingen, waarvan 3 culinair en 2 fytotherapeutisch |
Inclusief heerlijke lunch op verschillende locaties |
kosten euro 153,50 incl. btw, doorgang bij minimaal 8 deelnemers |
Toevoeging tot de gezamenlijke kruidenapp |
Boek eetbare wilde planten Informatieve hand-outs, wildplukkalender en recepten |
Doe mee met de Tweedaagse kruidencursus waarbij we wandelen en wilde kruiden verzamelen in:
- 1e dag het Voedselbos Valckesteyn in Poortugaal en het workshop gedeelte en lunch in het atelier bij natuurenclave de ijsbaan in Poortugaal
- 2e dag in de Rhoonse Grienden waarbij de nadruk ligt op het determineren van wilde planten; herkennen aan de hand van de eigenschappen van de plant. Inclusief lunch bij restaurant Abel.
Cursusdata 2025:
1e dag Zo 30 maart – 10.30 tot 15.30 uur 2e dag Za 5 april – 10.30 tot 14.oo uur |
1e dag Zo 20 april – 10.30 tot 15.30 uur 2e dag Za 3 mei – 10.30 tot 14.oo uur |
1e dag Zo 25 mei – 10.30 tot 15.30 uur 2e dag Za 7 juni – 10.30 tot 14.oo uur |
1e dag Zo 15 juni – 10.30 tot 15.30 uur 2e dag Zo 29 juni – 10.30 tot 14.oo uur |
1e dag Zo 7 sep – 10.30 tot 15.30 uur 2e dag Zo 14 sep – 10.30 tot 14.oo uur |
Wat gaan we doen?
Programma eerste dag van de kruidencurss
De eerste dag trekken we in de ochtend onze wandelschoenen aan en maken we een kruidenwandeling in de natuur waarbij we zelf wilde kruiden plukken.
Tijdens de wandeling maak je kennis met allerlei nuttige planten en hun medicinale, culinaire en cosmetische eigenschappen. Na de lunch word je ondergedompeld in de wereld van tincturen, oliemaceraten en infusies en maak je maak je onder begeleiding van herborist en kruidengeneeskundige Judith een aantal fascinerende kruidenextracten en -bereidingen:
je eigen oliemaceraat als basis voor je eigen gemaakte zalf
een culinaire olie
een welzijn ondersteunende tinctuur (bijvoorbeeld voor de luchtwegen, ter ontspanning of ter ondersteuning van de spijsvertering)
een heerlijke wilde kruidenboter om gezamenlijk tijdens de lunch op te smikkelen
een verrukkelijke azijn voor in een vinaigrette
Alles zelf geplukt én zelfgemaakt!
Inclusief wildpluk, al het benodigde materiaal, onbeperkt kruidenthee, iets zoets en een heerlijke vegetarische lunch!
Programma tweede dag van de kruidencursus
De tweede dag besteden we tijdens de wandeling van 2 uur door de Rhoonse Grienden vooral aandacht aan de kunst van het determineren:
- welke plant is een schermbloemige of lid van de kaaskruidfamilie?
- Hoe herken je de unieke eigenschappen van de verschillende plantfamilies?
Aansluitend gaan we lunchen bij restaurant Abel, gelegen in de Rhoonse Grienden. De cursus is inclusief het boek eetbare wilde planten 200 soorten leren herkennen en gebruiken
Voor wie is de Tweedaagse kruidencursus?
Je wordt in deze kruidencursus meegenomen op een boeiende reis waarin je met andere ogen en met meer respect leert kijken naar de natuur, je omgeving en het plantenrijk. Je leert kruiden op andere manieren bereiden dan alleen als smaakmaker in gerechten en gaat naar huis met een berg kennis en vaardigheden met betrekking tot de cosmetische, culinaire en medicinale werking van vaak vergeten kruiden. De cursus stelt je in staat om zelf thuis op een duurzame manier aan de slag te gaan met wat de omgeving (gratis) te bieden heeft. Daarnaast biedt de cursus ontspanning en echt een moment voor jezelf.
Wat kost het?
Duur: 8,5 uur. Kosten: euro 153,50, dit is inclusief het boek eetbare wilde planten 200 soorten leren herkennen en gebruiken en lunch. De cursus gaat door bij minimaal 8 deelnemers.
Voedselbos Valckesteyn even ten noorden van Poortugaal is een goed bereikbare oase ten zuiden van het drukke Rotterdamse havengebied. Het voedselbos wordt afgewisseld door brede watergangen, kruidlagen, bessenstruiken en fruit- en notenbomen.
De Rhoonse Grienden zoetwatergetijdegrienden aan de Oude Maas. De grienden liggen buitendijks en staan onder invloed van eb en vloed. Tweemaal per etmaal staan grote delen van het gebied onder water.